Ден на европейските автори – 25.03.2024 г.

За пореден път  Монтесори ДГ „Буратино“ се включва активно в   отбелязването на  Деня на европейските автори.  Тази година той е организиран от Европейската комисия на 25 март и се очаква в него да вземат участие училища, детски градини, читалища, библиотеки и други културни институции от над 40 европейски страни. Щастливи сме, че имаме възможност да бъдем представители на  България и да организираме за децата събития, които да  насърчат четивната грамотност и интереса към книгите.  Ето и инициативите, посветени на Деня на Европейските автори, в които нашите възпитаници, техните родители  и целия ни екип бяхме активни участници:

1.Среща на децата с българската поетеса, драматург и преводач Мария Донева.

https://u4avplovdiv.com/

Срещата се осъществи с любезното съдействие на издателство „Жанет 45“ като част от програмата на литературен фестивал „Пловдив чете“. Събитието беше отразено в иновативен образователен портал „Уча в Пловдив“, както и в сайта и фейсбук страницата на ДГ „Буратино“. Авторката по много емоционален и забавен начин запозна децата с героите от най-новата книга в нейн превод от английски език „Таби Мактат“ с автор Джулия Доналдсън. Представи и свои авторски книги, предназначени за най-малките. Децата слушаха в захлас за приключенията на любимите герои. Издателство „Жанет 45“ ни направи безценен подарък – няколко прекрасни детски книги със запомнящи се илюстрации, с които да направим библиотеката ни още по-богата и атрактивна за нашите възпитаници.

2. Литературни четения с участие на родители.

Наши гости и тази година бяха родители, които четоха различни художествени творби , предназначени за най-малките . Децата се запознаха с приказки, стихове и басни на български автори, както и на автори от други европейски страни. С интерес слушаха, включваха се в дискусии, задаваха въпроси. Тези топли и мотивиращи срещи помагат за обогатяване речника на децата, за стимулиране на тяхното творческо въображение и интерес към книгите, като в същото време дават възможност на родители, учители и деца да прекарат забавни мигове заедно и да подобрят комуникацията си още повече.

3. Театър от деца за деца

Бъдещите първокласници от 4Б група „Слънчеви зайчета“ с педагози г-жа Тарасевич и г-жа Методиева участваха в създаването на филм- драматизация по любимата на всички приказка „Обущарят и джуджетата“ на Братя Грим. Децата от детската градина имаха възможност да се насладят на талантливата игра на своите приятели, гледайки краткия филм с драматизацията . Малките актьори от 3А група „Приятели“с педагози г-жа Тончева и г-жа Шишкова също подготвиха голяма изненада за всички, като представиха на сцената друга любима приказка на Братя Грим – „Бременските градски музиканти“. Децата много емоционално се вживяха в ролите на героите и публиката бурно ги аплодира за отличната игра.

4. Детска изложба „Приказният свят на Братя Грим“

В нея взеха участие талантливите ни деца от арт-студио „Буратино“ с прекрасните си илюстрации към приказките „Червената шапчица“, „Хензел и Гретел“, „Пепеляшка“, „Снежанка“ и други. Детските творби бяха изложени пред централния вход, където всички посетители имаха възможност да се насладят на полета на детското въображение, на богатия колорит и оригиналните творчески хрумвания на малките художници.

5.Книжна томбола

Да споделим любима книга – какъв по-добър начин да направим едно приятелство още по-силно?! Децата от различни възрастови групи се включиха в забавната ни томбола, като донесоха своя книжка и я дариха на друго дете. За всички беше много емоционално преживяване самото очакване и нетърпението да разбереш при кого ще отиде твоята книжка и коя ли ще бъде твой късмет. Всички деца разглеждаха с интерес красивите илюстрации, разменяха книгите си, радваха се заедно на прекрасните картинки, а най-важното е, че усетиха удоволствието и удовлетворението от това да споделяш с другите. Вярваме, че такива забавни инициативи и в бъдеще ще събуждат у тях все по-голям интерес към грамотността, към четенето и ще бъдат силна мотивация за най-малките да прекарват повече време с книга в ръка.