PROTECT NATURE, SAVE THE PLANET

Приключи авторският ни международен eTwinning проект „PROTECT NATURE, SAVE THE PLANET“, по време на който екипът на ДГ „Буратино“ работи съвместно с деца и учители от Румъния, Гърция, Турция, Словакия, Полша, Литва и Сърбия. Основната ни цел бе да повишим информираността на децата относно опазването на околната среда, както и необходимостта от грижа за природата и нейните обитатели; да формираме у тях отношение на отговорност и уважение към природата и опазването на природните ресурси. Въвлечени в разнообразни дейности, децата научиха много за растителния и животинския свят, за важността на всички природни ресурси за съществуването ни. В продължение на 5 месеца нашите буратинковци работиха по различни теми: водата, нейните обитатели и значението й за всички нас; птици и насекоми и тяхната роля и значение за екосистемата; дървета, цветя, билки – роля, строеж и развитие; рециклиране и намаляване на отпадъците; и други. Не на последно място, децата усъвършенстваха своите дигитални умения и работиха с нови интерактивни приложения и създадени от педагозите образователни ресурси по темите.

С настъпването на пролетта много от дейностите ни се пренесоха на открито и децата имаха възможност да прекарват повече време сред природата. Заедно с нашите партньори от 7-те държави почистихме за един ден дворните пространства в детските градини и училища във всички страни; засяхме билкови, зеленчукови и цветни градинки, за които децата се грижат с любов ежедневно; търсихме „съкровища“ в природата; откривахме цветовете на пролетта; учихме на открито; спортувахме, рисувахме и се забавлявахме. Заедно празнувахме деня на Европа.

Изключително успешен и наситен с много емоции бе този наш проект. На финала сме много горди с нашите дечица! Научиха толкова много! И заради огънчето в техните очи продължаваме напред все така устремени.

Финалните продукти от проекта може да разгледате тук: (QR код)