Ден на европейските автори

Ден на европейските автори в Детска градина „Буратино“ – https://plovdivchete.com

Заместник-кмет чете приказка в ДГ „Буратино“ – http://u4avplovdiv.com

1 част - Литературно четене в детската градина
ДГ „Буратино” е активен участник в инициативите, посветени на Деня на европейските автори 27 март, който се организира за първи път тази година. Инициатор на събитието е Европейската комисия с координатор за България Мария Габриел – комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.
В детската ни градина беше организирано литературно четене съвместно с представител на издателство „Жанет 45” , посветено на Деня на европейските автори и на инициативата „Пловдив чете” . В събитието се включиха над 100 деца от 3 до 7 годишна възраст . Наш гост беше Гери Георгиева , която сътвори за тях истински приказен празник. Неин верен помощник беше Грузулак – най-милото и обичано чудовище в приказната дъбрава / „Грузулак” – Джулия Доналдсън/
Малките буратинчета имаха възможност да се запознаят и с някои от заглавията, включени в номинациите за национална награда „Бисерче вълшебно” – първата награда в България, чието жури са единствено децата. Активно се включиха и в забавна игра заедно с героите от книгата на Мария Донева „Азбука с животни професионалисти” / изд. „Жанет 45”/. Показаха, че добре познават буквите, а Йоан от 4 гр. „Бонбон” изненада своите приятели, като сам прочете забавни стихове за някои от животните. Децата имаха за задача да открият буквичките, с които започват тези животни, и да ги подредят, за да получат името на своя роден град – Пловдив. Най-малките с интерес слушаха и историите с любимото костенурче Франклин. От издателството бяха помислили и за нашите нови приятели от Украйна. Няколко от представените книжки, които децата имаха възможност да разглеждат , бяха специални издания на украински език. Директорът на детската градина г-жа Кристина Йончева връчи на представителя на Изд. „Жанет 45” подарък – книжка, съдържаща мъдрости от творби за най-малките и илюстрации, рисувани от децата от 2, 3 и 4 група към книгата „Златното ключе или приключенията на Буратино” / Алексей Толстой/.
Много пъстри и забавни книжки намериха своя нов дом в двете къщички за книги , поставени в двора на детската градина. Във всички възрастови групи има оформени кътове за четене, които също непрекъснато се обогатяват. До тях и до къщичките за четене на двора децата имат неограничен достъп, като се надяваме това да повиши още повече интереса им към книгите и четенето.
Отбелязването на Деня на европейските автори има за цел да открои литературата като начин за представяне на богатствата на европейската култура.

Нека покажем, че България заслужено е избрана за домакин на стартиращото събитие! Да четем заедно!

2 част - Приказен карнавал
Децата от ДГ „Буратино” участваха в пъстър и весел карнавал на приказните герои, посветен на Деня на европейските автори 27 март. Добрата фея отведе малчуганите на истинско приключение в страната Приказландия, където ги очакваха вълшебни изненади. Децата бързо и лесно разгадаха гатанките на цветето-пазител на приказната страна и срещнаха много любими герои . В приказното дефиле се включиха всички малки буратинчета , техните учители и помощник-възпитатели. Сред любимите ни герои срещнахме мечо Пух, Червената шапчица, Вълчо и Лисана, красиви принцеси и принцове, смели пирати и пътешественици. Разбира се, палавият, но добросърдечен Буратино също беше наш скъп гост. Празникът завърши с весела детска дискотека. Много смях и веселие изпълниха двора на ДГ „Буратино”. Децата танцуваха и се забавляваха от сърце.
За да засилим интереса към книгите , в ДГ „Буратино” работим системно и целенасочено, включвайки нашите възпитаници в различни активности – развлечения, литературни четения, арт-занимания.

3 част - Литературно четене в читалище и библиотека
В Деня на европейските автори 27 март бъдещите ученици от 4 гр. съвместно с родителите и учителите си ще се включат в литературно четене в детски отдел на Народна библиотека „Иван Вазов”, гр. Пловдив, където ще имат възможност да разгледат любими книги и да се запознаят с творчеството за деца на поетесата Катерина Кайтазова.
По-рано, в началото на м. март, децата от 3А и 3 Б група посетиха читалище „Хр. Г. Данов” , гр. Пловдив. Домакините любезно ги посрещнаха и им помогнаха да се докоснат до магията на книгите, да научат много за начина, по който те се създават и съхраняват, както и за ползата от четенето . Буратинчетата от своя страна поздравиха уредниците с детски стихове и песни.

4 част - Театър от деца за деца
Талантливите малки актьори от 4 гр. „Бонбон“ с педагози г-жа Славовска и г-жа Николова изненадаха своите по-малки приятели от 1А, 1Б, 2А, 2Б и 3А група, като ги поканиха в занималнята си и изиграха за тях постановка по приказката „Трите прасенца“. Героите донесоха много смях и добро настроение на публиката, а водещият впечатли всички с гладко и правилно четене. За малките деца остана ценната поука от приказката, че трудът се отплаща, а мързелът се наказва.
Големите деца от 4 група също получиха своя ценен урок днес – грижата към другите, желанието да им доставим радост, старанието да бъдем внимателни и мили към по-малките – толкова е просто и лесноизпълнимо, но ни помага да намерим приятели, да общуваме и да се чувстваме полезни.

С тези инициативи и иновативни практики се надяваме да повишим интереса на децата към книгите и да създадем благоприятна среда за насърчаване на четенето и повишаване на грамотността. Също така наша цел е привличане на общественото внимание към тази тема и подпомагане на родителите за усъвършенстване на техните умения да увличат и насърчават децата си към четене.